Afacerile care duduie în România. Ce firmă merită să-ți deschizi în 2023
Mulți români iau în calcul, la ora actuală, deschiderea propriei firme, pentru a putea avea parte de mai mult confort financiar, dar și de independență. Totuși, nu e simplu să identifici afacerea care aduce bani, în actualele condiții economice extrem de dificile.
Domeniul de activitate este vital pentru succesul afacerii tale, iar dacă ai în plan să devii patron anul acesta, trebuie să știi care sunt firmele care înregistrează cifre de profit în creștere.
În acest sens ne este de mare folos ultimul raport al Institutului Național de Statistică (INS), în care se precizează că, în luna februarie 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în termeni nominali, faţă de luna ianuarie 2023, ca serie brută cu 8,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,8%.
Aceste afaceri merg de parcă nici n-au auzit de cuvântul „criză”
„Faţă de luna februarie 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna februarie 2023, a crescut, în termeni nominali, atât ca serie brută cu 7,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,1%. În perioada 1.I-28.II.2023 cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în termeni nominali, faţă de perioada 1.I-28.II.2022, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,0%, respectiv cu 14,0%”, a transmis INS.
Iată, de asemenea, cum arată situația pentru aceste firme în februarie 2023, comparativ cu aceeași lună a anului trecut: Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2023, comparativ cu luna februarie 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 7,3%, datorită creșterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+32,4%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+30,9%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+14,5%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,0%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+7,9%), comerţul cu ridicata al 3/4 bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+6,9%) și comerţul cu ridicata nespecializat (+6,4%). Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut 4,7%.